Bloggaajaksi? Lue viestini! Fiilunkipeliä blogimaailmassa.Älä sorru näihin karmeuksiin!

Kun perustin blogini en lukenut mitään blogeista, nyt toivoisin että voisin kelata alkuun ja aloittaa ihan alusta. Toivoisin että joku olisi kertonut nämä seuraavat asiat joita kerron teille tässä postauksessa.

Blogimaailma on ihana, saa uusia ystäviä, paljon hyviä kontakteja ja kaikkea kivaa. Mutta blogimaailma kätkee myös sisäänsä paljon muutakin.

Te ette ehkä tiedäkkään kuinka paljon bloggaajat tekevät töitä yhden postauksen eteen.

Se on joskus jopa verrattavissa täysipäiväiseen työpäivään, ja onkin. Bloggaaja suunnittelee reseptin, toteuttaa sen ja lopuksi myös sommittelee ja valokuvaa, eikä siinä vielä kaikki, resepti ja kuvat pitää saada luettavaksi. On kova työ kirjoittaa ja sommitella kuvat istumaan tekstiin.

Itse olen pohtinut tätä asiaa kovasti. Opiskelen valokuvaajaksi ja kun se päivä koittaa että teen sen oman hinnastoni ja teen tätä rakasta harrastusta työkseni minun aikani maksaa kun teen näitä kuvia. Toki suosituilla menestyvillä ja osaavilla bloggareilla nämä kuvat maksavat nytkin, ja niin sen pitää ollakkin!

Minusta on ihanaa tehdä blogiyhteistyötä erilaisten firmojen kanssa. Olen sopinut omat sopimukseni ja ollut hyvin tyytyväinen yhteistyöhön. Olen tietoisesti osallistunut erilaisiin kilpailuihin joita firmat järjestävät sillä mentaliteetilla että kuvani julkaisuoikeudet ja käyttöoikeudet siirtyvät myös kyseisen firman haltuun kun kuvani kilpailuun laitan. Se ei haittaa. Mutta jos olet aloitteleva valokuvaaja muista aina tarkistaa kaikki kilpailun säännöt. Yleensä firmoilla on erilaisia kuvakisoja joihin voi osallistua mutta kannattaa lukea tarkasti kaikki tekstit kuvien oikeuksista.

Ns. ilmainen työ piireihin pääsemiseksi, kyllä meistä jokainen bloggari joskus joutuu tekemään töitä tehdäkseen vaikutuksen, monia diilejä ja juttuja niin että saa nimeänsä esille. Harvoin kenestäkään tulee tähteä yössä. Saa kyllä keksiä salaatin uudestaan tai muuta vastaavaa jotta näin käy.

Mutta koskaan ei kannata itseään alihinnoitella eikä aliarvioida. Tunne arvosi ja harkitse tarkkaan kenen kanssa teet yhteistyötä.

Minulla ei tulisi mieleenikään mainostaa mitään mikä ei sovi omaan arvomaailmaan, petkuttaisin vain itseäni siinä. Joten tee vain sellaisten firmojen kanssa yhteistyötä jotka sopivat omaan blogisi ja sinun omaan arvomaailmaan, älä lähde mainostamaan sellaista johon et usko. Lukijat kyllä huomaavat jos mainostat esimerkiksi saippuaa mutta itse vannot suihkugeelin nimeen.

Miksi nostin asian esille on iso. Olen tehnyt heti blogiurani alkuun vääriä valintoja. Usko meinasi loppua ja meinasin jopa lyödä hanskat tiskiin.

Tiedän että kehityn koko ajan ja osaan hommani. Kirjoitus ei ole vahvimpia puoliani, olen hyvin sosiaalinen ja iloinen persoona mutta aina se ei ehkä pääse teksteihin mukaan. Valokuvilla osaan ilmaista itseäni paremmin.

Olen vasta vuoden ollut mukana menossa kunnolla blogimaailmassa, olen voittanut yllättävän monta kilpailua ja saanut kaikenlaisia ihania kokemuksia, jatkan tätä ihanaa harrastusta omilla ehdoillani.

Haluan että te aloittelevat ihanat bloggarit ette kompastu samoihin juttuihin kuin minä.

Seuraava muistisääntö aloittelevalle bloggaajalle:


 • Harkiste blogialusta huolellisesti (itse kirjoitan bloggeriin mutta suosittelen ehdottomasti wordpressiä, se antaa paremmat mahdollisuudet laajennuksiin ja erilaisiin teemoihin myöhemmin.)
 • Tutustu huolella ja lue paljon blogeihin liittyviä julkaisuja. 
 • Lue oman blogisi teemoihin liittyviä blogeja ennen kuin aloitat( itse en lukenut kenenkään blogia paitsi Liemessä blogia) 
 • Jos olet ruokakuvaaja tutustu youtubessa tutoriaaleihin kuinka kuvata ruokaa, kehitä itseäsi, ihmiset monesti lukevat mielummin tekstejä joissa on hienoja kuvia.
 • Panosta! Älä postaa jos ei ole fiilistä, postaa kun on hyvä tunne ja haluat kertoa jotakin.
 • Älä sorru massapostaamiseen esim. facebookissa. Ihmiset hermostuvat jatkuvasta blogin feedistä jokaisessa kanavassa vaikka onkin ihanaa tuoda julki omia tekstejään.
 • Luota omaan visioon.
 • Älä tee yhteistyötä sellaisten firmojen kanssa joihin et usko.
 • Tunne oma arvosi.
 • Tarkista tekstisi moneen kertaan ennen julkaisua että se on oikeinkirjoitettu, itselläni on tämä todella paha tapa korjailla jälkikäteen :P
 • Pyydä kirjallinen sopimus isommista diileistä ( itse sorruin tähän etten tehnyt)
 • Liitä oma blogisi teemoihin sopiviin sivustoihin. Esim ruokabloggareilla on useita sivustoja joihin kannattaa heti liittyä ja liittää bloginsa.
 • Keskustele ja liity bloggaajien maailmaan.
 • Luo sosiaaliseen mediaan tilit. Esim. Instagram, twitter, facebook,printerest, kommentoi ja ota kantaa muiden päivityksiin. Lisää ystäviä ja juttele ihmisten kanssa.


Älä koskaan sovi yhteistyötä kenenkään kanssa jos et tiedä tarkasti pelisääntöjä.

Kerron teille oman tarinani miten nurinkurisesti oma bloggaajan urani lähti liikkeelle.

Minut kutsuttiin eräänä päivänä yksityisviestillä liittymään facebookissa erääseen ruokaryhmään. Lähdin mukaan koska kutsuja vaikutti kivalta ja kannustavalta.

Myöhemmin liityin blogini kanssa kyseisen henkilön bloggaaja tiimiin joka mainostaa uudella sivuillansa ruokabloggaajia.

Olimme kaikki aluksi tosi iloisia ja onnellisia, jokaiselle satoi tuhansia lukijoita. Meille luvattiin tehdä kunnon bloggaaja-kortit joilla yrityksille myydään meidän reseptejä ja luvataan firmoille lukijoita pilvin pimein.

Totta oli se että aina kun tein kyseiselle foorumille reseptin lukijani pomppasivat monia tuhansia päivässä käyrän kärkeen.

Penniäkään en kuitenkaan koskaan työstäni saanut, ja sehän ei edes kuulunut diiliin. Diiliin kuuluikin resepti kuvineen ja vastavuoroisesti oma julkaisuni jonka olin jo vaivalla tehnyt omaan blogiini nostettiin heidän fiidiinsä.

Aikani tein tätä hullua kauppaa. Oma aikani on jo muutenkin kortilla koulun ja työn ohella. Kunnes tajusin että tämä yhtälö on täysin mahdoton. Me odotimme niitä myyntikortteja varmasti sen 6kk mitään ei tapahtunut. Luvattiin meheviä diilejä erilaisten firmojen kanssa, niitäkään ei tullut. Yksi diili kerkesi tulla minun aikanani. Ja sekin venyi kuukausi tolkulla. Bloggareilla oli reseptit valmiina kuvineen viikokausia mutta mitään ei tapahtunut ja maksava firma odotteli postauksia.

Itse kävin kevätmessuilla. Minulle annettiin sieltä herkkuja mukaan, kyseinen sivuston edustaja oli mukana ja kertoi mehevät jutut kuinka on paljon lukijoita tulee kun teen jutun heille herkkuja vastaan. Tein reseptit valmiiksi kuvineen ja ai perkele kuinka hienot niistä tulikaan! Mutta ne eivät kerenneet  sivuston fiidiin kun oli kiireitä kuukausia venyneen keissin kanssa. Luovutin ja kerroin että anti olla. Te firmat jotka annoitte herkkuja mulle ja en teille tehnyt niitä postauksia tulen teille tekemään elämäni hienoimmat ruokakuvat ja postaukset korvaukseksi siitä että joku muu möhli koko homman. Lupaan sen!

Päätin erota tästä hulluudesta! Päätin että tämä likka pärjää itsekseen. Ja pärjäänkin. Tiedän että taitoni kehittyvät ja musta tulee vielä loistava ruokakuvaaja. En tarvitse ketään sanelemaan miten pitää tehdä ja missä postata, teen tän mun ehdoillani.

Lisäksi kaikken hauskinta fiilunkipelinä. Sain potkut blogini kanssa suositusta ruokaryhmästä facebookissa siksi koska mainostin omaa sivuani jonka perustin liittykää toki sinne FB keittiö koska siellä oli omien ryhmien mainostaminen kiellettyä mutta kuitenkin siellä tämä ihminen jonka kanssa tein yhteistyötä kutsuu salaa kaikkia muiden facebookin ryhmäläisiä salaa yksityisviestein! Voi hyvänen aika mitä paskaa! Anteeksi kielenkäyttöni!

Minä olen sellainen nainen että uskallan sanoa aina kaiken julki ja suoraan. Olen siitä aina varoittanut kaikkia. Minä en pelkää ketään tai mitään. Jos mulla on asiaa sanon sen päin naamaa ennemmin kuin jauhan paskaa selän takana, mutta silti olen lempeä ja kiltti ihminen olemassa :)

Ja lopuksi te jotka jäitte sinne tekemään reseptejä kovalla tahdilla ja saatte lukijanne nousemaan hetkeksi tuhansiin voin kertoa teille kuinka tämä saitin omistaja nauroi että kun hän saa homman rullaamaan hän myy koko paskan pois. Että ei muutakuin tervemenoa onnea ja menestystä koko sakille! Huom! Itse foorumilla oleville bloggareille toivotan kaikkea hyvää, ihania ovat ja kukaan ei ole minulle pahaa tehnyt, joten otan heidät avosylin vastaan missä vain :)

Minä tyttö tulen aina pärjäämään! Nyt kirjoitan blogia omilla ehdoillani ilman niitä tuhansia lukioita joita hetkellisesti sain, jotka myös katosivat taivaan tuuliin sitä mukaa. Jos joku haluaa  lukea blogia niin silloin ihminen palaa. Ketään ei voi loputtomiin huijata!

Haluan silti blogini kautta tehdä yhteistyötä rehellisesti kaikkien yhteistyökumppaneiden kanssa jotka soveltuvat blogini pirtaan :)

Käykääpä myös tutustumassa PING Ethicsiin  jonka tavoitteena on edistää sisältömarkkinoinnin läpinäkyvyyttä ja reiluutta. Sen ovat tehneet sisällöntuottajat, yhteistyöyritykset sekä alalla toimivat järjestöt itse ja sen tavoitteena on synnyttää ja ylläpitää keskustelua sisältömarkkinoinnin pelisäännöistä. ( Lähde PING Helsinki) 

Tämmöistä tällä kertaa. Kuulemisiin <3 Piiku3 kommenttia

 1. Oikeaa asiaa! :) Usein näkee sitä, että yritykset lupaavat bloggaajille vaikka ja mitä mutta luvattuja asioita ei kuitenkaan pidetä. Työn määrää ei moni ymmärrä ja vaikka osa käyttää aikaa enemmän kuin toiset, ei se lupaa suuria tuloksia. Ihailtavaa, että irtauduit tuosta yhteisöstä ja aloitit omalla alustalla bloggaamisen, seurattava sitä mikä tuntuu oikealta :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 2. Rohkea teksti! Täyttä asiaa! :) kyllä sitä aina pärjää ja on tärkeintä tehä itselleen tärkeitä asioita. Blogimaailmassa on se oma julma puolensa, mutta on onneksi myös paljon hyvääkin. Tsemppiä uusiin haasteisiin! Pärjäät varmasti :)

  http://aktiivinensohvaperuna.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Mä nostan hattua sun rehellisyydellesi, onnea tulevaisuuteen ja hyvää kesän jatkoa :)

  VastaaPoista

Kiva kun tulit, kerro toki ajatuksesi tähän :)

Back to Top