Karpalo-lohta valkoviinietikka sipulilla ja uusilla perunoilla

Katselin yksi yö telkkaria ja siellä vilahti jossakin lohi. Siitä asti olen haaveillut lohesta. Lohen maustamiseen ehdottomat kolme asiaa ovat: suola, verigreippi sekä karpalo. Olen vuosia maustanut lohet juurikin näillä kyseisillä aineksilla. Ja koskaan ei ole mennyt pieleen lohen maustaminen näillä. Karpalo tuo lohelle sellaisen tuulahduksen metsää mutta ei liian vahvasti. Se selviää syöjälleen vain kokeilemalla. Jaan teille nyt yhden mun lempparieistani taas. Kunnon kotiruokaa eikä vaadi kokilta hirveitä ponnisteluita :)

Eli tänään valmistetaan kalaa karpalolla ja muilla yrteillä sekä tuorejuustokastike perunoille mustikalla sekä maailman ihanimmat paahdetut valkoviinietikkasipulit. Minulle tulee nälkä uudestaan kun kirjoitan teille tätä postausta.






Resepti kalan valmistukseen: 


  • 1 kg lohta
  • 2 tl karpalorouhetta
  • 2 isoa tillinoksaa
  • 3 persilijanoksaa
  • 2tl suolaa
  • ½ sitruunanmehu

  1. Huutele kala kylmällä vedellä ihan nopeasti.
  2. Tee kalan pintaan 4 kevyttä viiltoa jotta sinne mahtuu yrttejä.
  3. Hienonna sormilla persiljat sekä tilli kulhoon.
  4. Upota yrtit sopivasti viiltoihin.
  5. Ripottele kalan pinnalle karpalorouhe sekä purista sitruunanmehu.
  6. Lisää lopuksi vielä 1 tl suolaa.
  7. Paista uunin keskitasossa  175 asteessa n. 20min uunista riippuen.
  8. Pistä perunat kiehumaan!



Kastike perunoille: 


  • 1 dl ruohosipulituorejuustoa
  • ½ dl mustikoita
  • tuoretta ruohosipulia 1 rkl silputtuna
  1. Murskaa mustikoista mehu ja jätä muutama marja joukkoon.
  2. Sekoita tuorejuustoon seos sekä lisää ruohosipulit.
  3. Anna tekeytyä jääkaapissa hetken.


Paistetun sipulin ohje:

  • 1 sipuli
  • pieni loraus valkoviinietikkaa
  • ½ tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  1. Pilko sipulin suikaleiksi ja paista öljyssä pannulla ruskeiksi.
  2. Lisää lopuksi pieni loraus ( n 1tl) valkoviinietikkaa.
  3. Lisää suola ja ihan lopuksi sokeri.
  4. Hämmennä ja siirrä jäähtymään.

Lisää sipulit lopuksi kalan ympärille vuokaan.






Semmoisia tällä kertaa.

Herkullisia hetkiä kaikille.

Terkuin Piiku :)

3 kommenttia

  1. Mieletön ohje! Iso kiitos. T Pekka

    VastaaPoista
  2. Hei Pekka :) Kiitoksia vaan ja toivottavasti maistuu.

    VastaaPoista
  3. Huisin herkullista ja kauniin näköistä! Namskis ja kiitos ihanasta blogista!!

    VastaaPoista

Kiva kun tulit, kerro toki ajatuksesi tähän :)

Back to Top