Sielun hinta? Milloin ruoasta tuli herrojen leikkiä, haastan kaikki ruokabloggaajat mukaan!"Kuinka halpa on sielu"

Eläimen sielu voidaan määritellä rahassa. Aika järkyttävää, eikö totta?

Ihmisten lihan mässäilyllä ei ole enään mitään rajaa. Silti miljoonia kiloja lihaa heitetään roskiin ruokajätteenä.

Tehotuotanto on mullistanut lihakulttuurin aivan uusiin mittakaavoihin. Jopa eläinten oma fysiikka ei riitä tuottamaan enään lihaa, niin sitä keinotekoisesti kasvatetaan keinolla millä hyvänsä. Miljoonat eläimet kärsivät hengitysvaikeuksista ja lukuisista jalkavaivoista, luiden murtumisista, rasvamaksasta ja monen monesta muusta vaivasta kun heitä väkisin turvotetaan erilaisilla rehuilla ja pumpataan antibiootteja täyteen jotta  eläimet pysyisivät hengissä. Pistetään lihaan leima ja ei muutakuin kuluttajalle naposteltavaksi. Kuluttajalle joka ostaa halpaa lihaa tarjouksesta ajattelematta sen kummemmin muuta kuin kurnivaa mahaa ja omaa lompakkoa.

Nuo tutut lauseet kolisevat korviini kovin usein  " Ei minulla ole varaa" , " Ei ole minun ongelma" , "Johonkinhan me kaikki kuollaan" ja " Me kaikki kuollaan joskus"

Me kaikki täältä pallolta lähdemme, mutta minun ymmärrykseen ei vain mene se että ihmiset uskottelevat itselleen voivansa hyvin jos he mättävät valetta päivä toisensa jälkeen.

Jos me kaikki ajatellaan aina vaan näin ja ollaan itsekkäitä, maailma ei tule koskaan muuttumaan. Tuleville sukupolville jää luu käteen kirjaimellisesti tästä pallosta joka nyt jo rakoilee massiiviseen tahtiin.

Sama pätee ihan kaikkeen muuhunkin ruokaan. Monet sairaudet ja mahavaivat johtuvat nimenomaan ruoasta, liikunnan puutteesta ja unen laadusta. Ruokavaliolla on valtava merkitys siihen miten ihminen voi henkisesti ja fyysisesti. Jos maha on aina pullollaan paksua lihamössöä joka ei edes ole kunnon lihaa vaan ihan kaikkea muuta miten ruoansulatusjärjestelmä voi toimia kunnolla? Saatikka se energia jota elimistön ja aivojen pitäisi ammentaa toimiakseen täydellä teholla.

Minä en ole lihansyöntiä vastaan ollut ikinä, kunhan se olisi eettistä toimintaa. Ihmisen pitäisi syödä ja hankkia syötävää sen verran kuin on tarve eikä yhtään enempää. Ihmisten tulisi laajentaa ruokavaliota niin että kaikille riittäisi kaikkea ja kenenkään ei tarvitsisi kärsiä.

"Ruoasta on tullut herrojen leikki"

Hyvätuloiset napostelevat puhtaita hyviä raaka-aineita ja siitä alaspäin ostavat sen mitä rahalla saavat. Tämä on hyvä esimerkki siitä miten ihminen ajattelee asioita.
Kaiken tuottamisesta on tehty niin vaikeaa ja kallista että vain harva oikeasti ajattelee mitä suuhunsa laittaa vaikka olisikin vähän rahaa. On tehty kalliit sertifikaatit jotka pitää lunastaa voidakseen todistaa että tuote on puhdas. Monella tilalla esimerkiksi Suomessa tehdään puhdasta ruokaa mutta heillä ei välttämättä ole ostettuna kalliita leimoja ruokiinsa. Jos ihmiset keskittäisivät enemmän lähiruokiin niin kuljetuskustannukset olisivat paljon pienempiä ja tuoteet olisivat taatusti tuoreita ja se tukisi lähitilojen kannattavuutta.

"Suomi myy itsensä pala kerrallaan muille maille"

En tiedä onko muut pistäneet merkille mutta Suomesta myydään koko ajan aika isoja merkittäviä asioita pala kerrallaan milloin minnekkin. EU:n tulon jälkeen kaikki säädökset kiristyi ja paisui isoihin mittakaavoihin.

Hyvä esimerkki on pientilalliset joita on patistettu ja kutistettu kohta olemattomiin. Esimerkiksi lapissa on tänäpäivänä on sula mahdottomuus pitää pientä maatilaa pystössä ellei ole todellinen sisupussi. Siellä kasvukausi on äärettömän lyhyt ja vaatimukset kovenee kaiken aikaa. On sukupolvelta toiselle siirtyneitä tiloja joiden vaatimustaso on noussut lainsäädäntöjen myötä. On mahdotonta pienestä navetasta leipoa yhtäkkiä jumalaton pihatto.

Tarkoitukseni ei ole kirjoituksella loukata ketään. Vaan kertoa omasta ruokafilosofiastani ja suhteesta lihansyöntiin ja sen tuotantoon. Minä en tuomitse lihansyöntiä enkä sitä mitenkä ihmiset lihansa ostavat, mutta vannoin että jos koskaan alan blogia kirjoitttamaan ja sitä joku lukee tuon tämän asian esille.Syön siis lihaa edelleen, tosin hyvin vähissä määrin ja kamppailen tämän oman ruokafilosifiani kanssa kovasti. Kannatan kovasti kasvis/vegaani meininkiä! Meidän ei todellakaan olisi pakko ketään uhrata jos vain todella perehtyisimme siihen mitä planeettamme tarjoaa ilman lihaa. 

Olen silti syntynyt perheeseen jossa lihan ja kalantuotanto on pääeilinkeino, olen syntynyt sinne missä kaikki kirmaa vapaana luonnossa ja tulee puhtaasti ruokapöytään, joten syön yhä lihaa mutta vaalin eettisiä arvoja. Tosin minulla on pitkiä kausia jolloin en pysty syömään lihaa ollenkaan. Olen vakavasti harkinnut jättäväni lihansyönnin kokonaan pois ruokavaliostani.

Katsoin juuri videon missä Kiinassa kaikki kananpojat pieninä kuljetetaan hinhalle ja suljetaan
säkkiin ja tapetaan tukehduttamalla. Voi hyvä jumala miksi tämän maailman pitää olla niin paha? :,(

Anteeksi kaikille tästä postauksesta jos se tuntui pahalta. Mutta olen tätä mieltä. Ja tällä linjalla tulen jatkamaan. Edelleen lihansyönti ei ole paha asia mutta eettisyys kunniaan. 

Haastan kaikki ruokabloggaajat jotka lihaa syövät mukaan tähän postaukseen! <3 Piiku :)

4 kommenttia

 1. HYvä postaus ja hyviä pointteja toit esille.En itse syö lihaa joten en voi osallistua haasteeseen,mutta toivottavasti mahdollisimman monet osallistuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti. Mietin pitkään uskallanko tämän tänne laittaa. Mutta minulla tuli niin kova tarve se tehdä joten rohkaistuin :)

   Poista
 2. "Hyvä esimerkki on pientilalliset joita on patistettu ja kutistettu kohta olemattomiin. Esimerkiksi lapissa on tänäpäivänä on sula mahdottomuus pitää pientä maatilaa pystössä ellei ole todellinen sisupussi. Siellä kasvukausi on äärettömän lyhyt ja vaatimukset kovenee kaiken aikaa. On sukupolvelta toiselle siirtyneitä tiloja joiden vaatimustaso on noussut lainsäädäntöjen myötä. On mahdotonta pienestä navetasta leipoa yhtäkkiä jumalaton pihatto."

  Tällaiseen kommentoivat tietyt ihmiset vain sen, että kannattamaton yritystoiminta joutaakin kuolla pois.

  Minä olen varmaan naiivi ja idealistinen, mutta jotenkin tulee paha mieli siinä vaiheessa, kun eläintuotantoon ja ehkä maanviljelykseenkin ylipäätään ympätään sana yritystoiminta. Totta kai se sitäkin on, ja toki työllään pitää elää. Mutta itselle maanviljely on jotenkin kaiken perusta (toim. huom. perheeni ja sukuni ovat viljelleet maata vuodesta Aatami ja Eeva), se meidän elämämme ydin (puhumattakaan huoltovarmuuksista jne), ja inhottaa sen määrittely kylmästi vain pelkäksi kannattavaksi tai kannattamattomaksi toiminnaksi, kun se on ideologisestikin paljon enemmän! Erityisen karvaalle se alkaa tuntua eläintuotannon yhteydessä, kun elävästä ja tuntevasta eläimestä tulee vain tuotantolinjan osa. En osaa ihan täysin tähän hätään selittää, mitä tässä suhteessa tunnen ja ajattelen, mutta joo.

  Itsekin hyväksyn lihan (ja yleensäkin eläinperäisten tuotteiden) syömisen, minun silmissäni ihminen on sekaruoan käyttäjä, mutta juuri nämä eettiset kysymykset jotka nykyiseen ruokateollisuuteen liittyvät, ovat juuri niitä asioita jotka koko hommassa kaihertavat. Ehkä Suomessa edelleen ollaan tässä suhteessa edes jotenkin "hyvisten puolella" ainakin osittain, kun vertaa siihen mitä homma on esim. USAssa ja miten se riistää myös työntekijöinä olevia ihmisiä. Olen vain liian kyyninen ajattelemaan, etteikö aika ja vaatimukset rapauta systeemiä lopullisesti täälläkin. Mitä isommiksi kuviot menevät, ja mitä isommat yhtiöt tätä kaikkea lopulta hoitavat, sen enemmän päin helvettiä homma tällä pallolla menee.

  Sitäkin olen miettinyt, kuinka paljon ruoan (ja eläinten) arvostukseen vaikuttaa se, että ruoasta on tehty niin siistiä, pakattua ja brändättyä. Miten paljon se etäännyttää ihmisiä siitä, mistä se ruoka tulee ja mitä kaikkea siihen ostovalintaan oikeasti liittyy mitä tulee niin ihmisiin kuin eläimiinkin?

  Melkoista veivaamista ja kipuilua siis ainakin minulla sen suhteen, mitä syön, mitä haluan tukea, mille mielihaluilleni annan vallan ja miten valitsen. Toisaalta tekisi mieli jättää eläintuotteet pois omasta ruokavaliosta (mitkä? kuinka paljon?), toisaalta haluaisin pidättää itselleni oikeuden ostaa kotimaassa tuotettua (ihana sana, eläviä eläimiä tuotetaan) lihaa ja mieluiten jostain lähitilalta luomuna.

  Sori tällainen kiireessä tehty tunnepitoinen ja sekava avautuminen, muttei miulla oikein ole mitään kanavaa aukeilla tällaisista asioista, jospa siulta sais jotain ymmärrystä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Katja :)

   Ymmärrän täysin tuon ja allekirjoitan.

   Itse olen ollut aikoinaan 5 vuotta lomittajana tiloilla. Olen nähnyt ja kokenut maatilan olot. Olen myös nähnyt jotakin niin kamalia asioita että ne eivät poistu koskaan verkkokalvoilta.
   Se oli silloin yksi syy miksi en enään pystynyt siihen työhön. Mutta korostan toki että uskon ja toivon että Suomessa vielä ollaan järjen mitoissa ja pidetään ja yritetään pitää eläimistä huolta kuitenkin. Tämä oli poikkeustapaus.

   Olen ollut myös terastamolla töissä kielen leikkaajana, olen nähnyt alusta saakka mitenkä se liha päätyy ruokapöytään.

   Tämä on niin nurinkurinen asia. Minä uskon sekaruokavalioon ja siihen että ihminen on luotu syömään lihaa ( ainakin tänään) huomenna voin olla taas sitä mieltä että voimme korvata lihan jollakin muulla. En siis osaa päättää.

   Mutta sen tiedän että tulen aina boikotoimaan tehotuotantoa ja kaikkea mikä liittyy eläinten huonoon kohteluun. Kun sen kerran mielensä päälle saa se ei sieltä koskaan pois lähde.

   Minä yritän katsoa mitä tuen ja kannustan. Voihan se olla etten ole aina oikeassa mutta koitan silti parhaani.

   Jään varmaan pohtimaan tätä asiaa hamaan loppuun saakka. Syönkö vai enkö syö.

   Poista

Kiva kun tulit, kerro toki ajatuksesi tähän :)

Back to Top