Nopea pataleipä rapealla kuorella

Heiputi hei väki.

Mikään ei sitten ole parempaa kuin tuore leipä hyöryävänä teen kera voilla ja juustolla! 
Viime vuonna leivoin ihanaa kaurapataleipää ja nyt päätin testata nopeaa ruispataleipää. Kuoresta tuli erinomaisen rapsakka ja leivästä mehevä.


Tämän leivän valmistamiseen normaalin pataleivän sijaan menee alle muutama tunti. Ainekset monesti löytyvät jo valmiiksi ruokakaapista ja mikäli ne tarvitsee käydä ostamassa saat kaiken edullisesti ja leivot monta leipää samoista aineksista. 


Minulla on tapana kerran viikossa leipoa joko pataleipää tai näkkäriä ja joskus sämpylöitä. Myös juuresleivät ja siemennäkkäri on kovassa suosiossa. Niistä on jossakin vaiheessa tulossa myös reseptiä tänne blogin puolelle. 


Olen pakkaillut matkalaukkuja joululahjoista ja talvivaatteista sillä olen lähdössä kotiin Lappiin. Siellä on jo järvet jäässä osittain ja paljon lunta. En malta odottaa että pääsen tallustelemaan uusilla lumikengillä koirien kanssa nuotiolle. Luultavasti tulossa taas Lapista kuvia ja retkeilyä blogiin. Instagramin puolella seikkaillaan ainakin talvisissa maisemissa joten sieltä pääsee reissua ainakin seuraamaan. 

Erilaiset levitteet on myös suuria suosikkeja. Teen aina purnukallisen kerralla jääkaappiin valmiiksi niin saa leiville sipaista. Yrttejä sekä öljyä tulee käytettyä paljon. Ja juustoja. Olen koittanut vähenää juustojen syöntiä mutta ne ovat niin herkullisia että aina paketti jos toinenkin eksyy kaupasta kotiin. 






Resepti:

  • 3½ dl vettä
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 tl hunajaa (vegaaniseen versioon agavesiirappia)
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl ruisleseitä
  • 2 tl kuivahiivaa



  1. Lämmitä vesi hieman yli kädenlämpöiseksi.
  2. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
  3. Lisää vesi kuiviin aineisiin, sekoita nopeasti haarukalla taikina valmiiksi.
  4. Anna taikinan valmistua kelmun alla 40min.
  5. Kun taikina on valmista kaada se reilusti jauhotetulle pöydälle. 
  6. Nostele muutaman kerran ja pienesti jauhota.
  7. Anna leivän kohota vielä 20min peitettynä.
  8. Ota kannellinen pata n 3l tilavuudeltaan ja laita se esilämpenemään uuniin n 15min 225 asteeseen uunin keskitasolle. 
  9. Kun pata on kuuma lisää taikina pataan, ripottele pinnalle vielä hieman jauhoja sekä ruisleseitä.
  10. Paista leipää padan kansi kiinni n 30min jonka jälkeen ota kansi pois ja paista leipää vielä 20min uunin keskitasolla. Leipä on valmiina kauniin ruskea.
  11. Anna leivän rauhassa rapsakoitua pöydällä paistamisen jälkeen. 


VINKKI: Mikäli et omista pataa tämän leivän voi tehdä myös teräskattilassa. 






Kellohan näyttää taas jo vaikka mitä ja minä täällä vaan teille jutustelen herkuista.

Nyt lähden vielä pakkailemaan ja iltapalalle niin pääsee unille.


Ollaan kuulolla taasen.


Terkuin Piiku :)

12 kommenttia

  1. Pataleipä on ihan parasta! Viime talvena niitä putkahteli uunista päivittäin. Itsetehdyt levittert kuulostaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin rakastan pataleipää. Levitteistä tulossa juttua piakkoin :)

      Poista
  2. Ihanaa että pääset kotiseudullesi Lappiin. Siellä varmasti on jo kunnon lumet. Ruispataleipä oli uusi tuttavuus. Olen tehnyt yleensä kaura- tai monivilja pata leipiä. Kivaa lomaa Lapissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä aivan ihanaa lähteä reissuun. Lunta kuulemma on ja talvi on saapunut. Kiitos lomatoivotuksista laittelen kuvia ainakin instan puolelle jossakin vaiheessa :)

      Poista
  3. Pataleipä odottaa edelleen minulla testaamista. Tämä resepti vaikuttaa todella helpolle ja mielenkiintoiselle. Tulisi niin hyvät tuoksut kotiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissuli! Noniiin nyt vaan päätät testata :).Tähän voi hieman jäädä koukkuun. Tuore leipä on vaan niin hyvää.

      Poista
  4. Pataleipä on niin hyvää. Viime talvena niitä putkahteli uunista ulos koko ajan :-)
    Levite kuulostaa hyvältä, pitää joskus kokeilla lisätä yrttejä joukkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe luin tätä ja mietin että melkoinen dejavu mutta olikin tullut pariin kertaan.

      Poista
  5. Nam, tätä leipää pitääkin testata! Olen pataleipiä paljon tehnyt, mutta en ole ikinä tajunnut lisätä joukkoon ruisleseitä. Itsenäisyyspäiväksi ajattelin jotain hyvää taikoa pöytään, niin josko tämä sopisi hyvin juuri siihen yhteyteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa. Ruisleseet kävi tähän erinomaisesti kyllä.Tuli rustiikkista pintaa ja rapeaa makua leipään :)

      Poista
  6. Pataleipä on yksi minun bravuureistakin, mutta olen tehnyt sitä paljon pidemmällä kaavalla! Täytyykin kokeilla tätä reseptiä, sillä vaikuttaa todella nopealta ja helpolta minun aiemmin käyttämäään reseptiin verrattuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anu! Juu minäkin yleensä teen pitemmän kaavan kautta ja kohottelen taikinaa kelmun alla ainakin 12h. Viimevuonna leivoin tämän samaisen leivän melkeinpä tällä ohjeella mutta nyt muutin vain ruisleseiksi ja lisäsin vähän hiivaa että kerkeää taikina muodostua. Molempi parempi, tykkään kummastakin reseptistä kovasti :) Kokeile ihmeessä myös tällä reseptillä. Mukava joskus kun tekee mieli tuoretta leipää niin kohottaa hetken ja uuniin.

      Poista

Kiva kun tulit, kerro toki ajatuksesi tähän :)

Back to Top