Kanttarelli-porkkanapiirakkaa syksyn tuoreesta sadosta

Nyt on kyllä herkuttelijoiden kulta-aika menossa. Luonto tarjoaa meille yllin kyllin sieniä ja marjoja pitkin metsiä.

Olen tänä vuonna kerännyt yhteensä 60 litraa sieniä ja erilaisia marjoja 50 kiloa. Molemmat pakastimet ovat aivan täynnä mansikoita, vadelmia, mustikoita, karpaloa, variksenmarjaa sekä vähän juolukkaa. Sekä raparperiä ja sieniä olen pakastanut.

Olen tehnyt yrttikuutoita tuoreista yrteistä ja omista mausteöljyistä ja kaikkea kivaa puuhaa on ollut. Vielä olisi puolukoiden keruu talvea varten ja sitten minun pakastimeni ovat valmiita talven tuloon.

Löysin eilen elämäni ensimmäisen kerran kanttarelleja. Lapissa niitä ei kasva ja täällä en ole koskaan niitä löytänyt vaikka etsinyt olen. Eilen satuimme ystäväni kanssa apajalle josta keräsimme piirua vaille puolitoista ämpärillistä saalista. Itseänikin alkoi huvittamaan miten onnelliseksi ja onnesta hihkuen ihminen voi kömpiä pellavan pehmeässä sammaleessa ja kerätä sieniä.


Tänään tehdään tuoreista porkkanoista ja juuri poimituista kanttarelleista piirakkaa. Voiko enään tämän lähempää ruokaa saada!







Pohjan resepti: 


  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voita
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 7 rkl maitoa
  • 1 rkl kuivattua basilikaa

  1. Nypi voi jauhojen kanssa murumaiseksi.
  2. Lisää loput aineet ja anna taikinan hetki tekeytyä jääkaapissa (n 15min), valmista piirakan täyte.
  3. Levitä piirappataikina vuokaan sormilla taputellen. 
  4. Esipaista uunissa keskitasolla 10 min 200 asteessa.

Sienitäyte:

  • 1.5 l kanttarelleja (määrä ennen paistoa)
  • 1 sipuli
  • 1 rkl öljyä 
  • 1 dl juustoraastetta
  • 1 dl maitoa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 3 kanamunaa
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 iso tomaatti
  • ripaus chiliä oman maun mukaan (laitoin 1tl mietoa)
  • 1 -2 tl suolaa
  • ½ rkl basilikaa

  1. Huuhdo ja pilko sienet.
  2. Paista sienet öljyssä pannulla sipuleiden kera. Älä kaada sienistä tulevaa nestettä pois vaan anna haihtua hiljalleen jotta kaikki herkulliset maut säilyvät. 
  3. Raasta porkkanat ja lisää hetken päästä pannulle paistumaan sienten ja sipulin kera. 
  4. Jäähdytä seos ja yhdistä sillä välin muut ainekset keskenään.
  5. Pilko tomaatti ja yhdistä muihin ainesiin.
  6. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada esipaistetun piirakkapohjan päälle. 
  7. Paista piirakkaa 25 min 200 asteessa uunin keskitasolla. 
  8. Anna jäähtyä ja herkuttele!











Siinä oli retkeltä muutama kuva. Kyllä metsässä samoilu on aivan ihanaa. Ainoa kahunhetki jonka koimme reissun jälkeen oli hirvikärpäset tukassa jotka saivat aikaan pientä kiljahtelua täällä kotona :)

Palataan taas pian.

Terkuin Piiku :)



5 kommenttia

  1. Onks mahkuja pyytää treffeille tätä kautta kun en mä tiedä kuka oikeesti oot? Kari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti edellinen kommentti jonka lähetin jäi tulematta mutta kirjoittelin hyvää syksyä ja kohteliaasti kieltäydyin kutsusta. :)

      Poista
  2. Mäkin haluan treffeille! T.Pena

    VastaaPoista
  3. Johan on kutsua kerrakseen. Huippua että käytte lukemassa ruokablogia äijät mutta nyt pitää kyllä Penallekki sanoa lempeä ei :D heh. Piristäviä kommentteja silti kiitos kummallekki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi... Hyvää syksyä kaunokainen.Kari

      Poista

Kiva kun tulit, kerro toki ajatuksesi tähän :)

Back to Top