Slow Food Festivaalit - Lähiruokamarkkinat


Tänä vuonna järjestettiin kahdeksas Slow Food festivaalit jonka järjestäjinä toimivat Slow Food Västnyland rf Fiskarsin Ruukissa. Ihana pieni FiskarsVillage on täynnä nähtävää kaikenikäisille.

Mikä se Slow Food Festivaali sitten on? Se on tapahtuma jonne kokoontuu kymmeniä lähiseutujen tuottajia myymään tuotteitaan. Kaikkien myyjien yhteinen ajatus on että ruoka olisi tuotettu mahdollisimman lähellä ja puhtaasti sekä ajatuksella että ruoka on tuottu myös reilusti. Paikalla oli myymässä kalastajia, puutarhaviljelijöitä, luomutiloja, leipomoita ja lihantuottajia sekä pienpanimoita.

Tänä vuonna Festivaalit olivat kaksipäiväiset, uutena hauskana tulokkaana heillä oli lapsille oma Kids Festivaali.

Meitä lähti reissuun pieni bloggaajapoukka oppaan kanssa. Oppaana meillä oli ihastuttava Tuula.
Nämä ruokafestivaalit olivat aivan minun juttuni, tuoretta ja herkullista ruokaa kojut pullollaan, nähtävää oli kokonaisen päivän verran ja lisääkin olisi ollut ja mukava palata joskus takaisin kun nähtävää jäi yllin kyllin.

Kun saavuimme Fiskarskylään kiertelimme hetken kojuilla ja minä valokuvasin ennen ihmisruuhkaa muutamia kojuja ruokineen.Yllättävän nopeasti ihmisiä tupsahteli ja yhtäkkiä markkina-alue olikin täynnä väkeä tapahtuma on erittäin suosittu.

Tarjolla oli paljon makoisaa syötävää. Laadukkaita lähiruokia luomuna. Festivaalialueelle leijaili hurmaava ruoan tuoksu. Kojuissa oli paljon tuoreita vihanneksia erilaisissa väreissä, lasisissa purnukoissa oli herkullisen näköisiä hilloja ja hyydykkeitä, mehuja ja muita herkkuja. Tarjolla oli tuoretta lähitilojen lihaa, juustoja, makkaroita, ja kalaa. Pienpanimoiden olutmyyjät olivat saapuneet paikalle myös ostinpas erään pienpanimon luomuolusia kotiin, sen tiesi missä koju sijaitsee sillä miesväki pörräsi iloisennäköisenä lähistöllä.

Myös leipäkojut vetivät ihmisiä hurjasti puoleensa, jokainen halusi tuoretta leipää iltapäiväksi päivällispöytään.Se mitä ihastelin kovasti mielessäni koko päivän  että noin pieni paikka on sisukas ja rikas, rikas siitä yhteisöllisyydestä ja tunteesta että kaikki ovat tervetulleita. Myös runsas terveellinen ruoka ympärillä toi silmille niin paljon ihastelavaa, Ympäri vuoden on kylässä aina jokin paikka auki missä istahtaa ja kahvit hörpätä. Kylä pitää yhtä ja lomailee eri aikoihin jotta se ei olisi koskaan kiinni.Meidät pidettiin retkellä hyvässä ruoassa ja juomassa koko päivän ajan. Söimme Laundry nimisessä ravintolassa lohisoppaa jossa oli tarjolla myös salaatteja sekä leipää ja juotavaa. Tämä  pieni baari toimii myös illanistujaisiss yhteisöllisen kylän iltariennoissa. Tässä baarissa on vain kaksi pientä huonetta ja kyläläiset istuvat vierivieren.Tunnelma siellä kuulemma on hyvin tiivis ja iloinen illanistujaisissa. Paikka on vanha pesula joka remontointiin ravintolaksi. Paikka on rakennettu jo 1860 - luvulla joten sillä on rikas ja pitkä menneisyys.

Syönnin jälkeen tutustuimme lisää kojuihin ja niiden tarjontaan. Kävimme ihastelemassa vanhaa myllyä joka oli vain sinä päivänä yleisölle auki, kuvan sai ottaa ovelta. Myllyn ovelta huokui kaukainen aika ja mielessäni melkein kuulin myllyn pauhun ja haistoin tuoreen viljan tuoksun.

Päiväkahvilla tutustuimme PetriS suklaapuotiin/kahvilaan. Meille tarjottiin päiväkahvit sekä purtavaa.Minä maistoin mansikka-shamppanja kakkua, Se oli pumpulin pehmeää ja kahvin kanssa se oikein suli suuhun. Ihastelin kakkuja ja konvehteja puodissa niin paljon että miltei unohdin kuvata kaiken. Saimme lahjaksi valita konvehteja suloiseen pieneen rasiaan. Minä annoin puodin valita puolestani koska pidän kaikenlaisista herkuista. Pistin suklaat pieniksi paloiksi kotona ja maistelimme niitä illanistujaisissa. Raati oli sitä mieltä että kyllä tässä paikassa osataan tehdä hyvää suklaata.Seuraavana tutustumiskohteena oli tislaamo, Ägräs Distillery Se oli jännä paikka. Tislaamon brändinä toimii puhdas Suomalainen luonto, juomien salaistuutena toimii puhaat villiyrtit jotka kerätään käsin luonnosta.Tislaamo tuottaa giniä ja viskiä, akavavitia sekä digestiiviä.

"Tehtävämme Fiskarsin joen varrella on tuottaa erinomaisia, käsintehtyjä ja -pullotettuja alkoholituotteita käyttäen ainutlaatuisia yrttejä ja korkealaatuista viljaa täydellisessä tasapainossa.   Tavoitteemme tislaamona sekä kotimaan,että ulkomaan markkinoilla on tehdä enemmän kuin pelkästään kilpailla tuotteillamme. Kurotamme takaisin tislaamon lähialueen luonnon juurille samalla kun herätämme kokonaisen yhteisön käsityöläisyyden kunniaan. Uskomme että ”maailman paras...” on vielä tulossa." ( Lähde Invesdor.com)

Sisustus oli hyvin yksinkertainen mutta samalla erittäin monipuolinen, mitä enemmän kuvasin siellä sitä enemmän aloin näkemään miten tarkkaan kaikki pienet yksityiskohdat oli suunniteltu.
Lopuksi herkuttelimme vielä lähtökahvit Ravintola Kuparipajassa valitsin lohileivän itselleni koska rakastan kalaa yli kaiken. Eivät tietysti kerro tarkkaan mitä heidän kastikkeessaan lohileivässä on mutta vielä minä sen kotona opettelen tekemään, sen verran makunystyröihin upposi.
Kaikille kulinaristeille, hyvän ruoan ystäville ja muuten vaan nautiskelijoille on pakko suositella kyseistä paikkaa syömiseen. ruokalista on loistavan näköinen  ja hinta ei ole kallis. Tietysti en voi kertoa mille pääruoka maistuu kun en ole maistanut mutta syömäni leivän ja lukemani perusteella uskallan vinkata teille kyseistä paikkaa :)

Niin päättyi päiväretki Fiskarskylään. Minibussissa meitä odotteli yllärit penkeillä. Kaksi isoa kassillista lahjoja, minun piti kuvata teille lahjat mutta minä onneton olen syönyt melkein kaiken syötävän jo :D unohdin tyystin! Kuitenkin siellä oli herkkuja ja lahjatuotteita.

Lopuksi vielä resepti herkkuleipiin jotka saimme lahjakasseista.

Herkuttele saaristolaisleipää:


 • 1 saaristolaisleipä limppu
 • 5 jalapeenoa
 • 2 tomaattia
 • 12 dl juustoraastetta
 • 1 dl majoneesia
 • ½ dl tuoretta persiljaa
 • 1dl hillosipulia
 • 1 dl persikkaa

 1. Leikkaa limppu kolmeen osaan.
 2. Voitele palaset majoneesilla.
 3. Viipaloi tomaatit ja pilko persikat sekä hienonna persilja.
 4. Asettele tomaatit, persilja sekä persikat leivän päälle.
 5. Lisää juustoraaste sekä jalapeenot.
 6. Lopuksi lusikoi sipulihillo päälle.
 7. Paista uunissa 175 asteessa 25min.
 8. Herkuttele!
Kiitän oikein paljon Lumomatkailua kutsusta, reissu oli järjestetty tyylikäästi, tietoa tuli paljon, taukoja oli sekä vapaata liikuskelua, ruokaa oli yllin kyllin ja se oli kaikenlisäksi hurjan hyvää. Ja eriyiskiitokset Tuulalle meidän oppaalle, olet aivan huippu tyyppi ja toivottavasti näemme taas :)

Käykää tutustumassa ihanan Lumomatkailun sivuille Tästä


Seikkailut jatkukoot!

Nähdään taas pian terkuin - Piiku:)
Ei kommentteja

Kiva kun tulit, kerro toki ajatuksesi tähän :)

Back to Top